Chcesz mieć świeże warzywa i zioła przez cały rok? Doskonałym pomysłem jest przydomowa szklarnia ogrodowa. Zapewnia właściwe warunki do ich uprawy. Mogą tam zimować nawet rośliny wrażliwe na niskie temperatury. Jaką konstrukcję wybrać? Sprawdź, jakie różnorodne odmiany warzyw można w niej hodować!
Spis treści
Domowa uprawa warzyw w szklarni ogrodowej
Szklarnia domowa to pomieszczenie, o którym marzy wielu posiadaczy ogródków czy działek. Można ją postawić zarówno bezpośrednio w gruncie, jak i na fundamencie, np. na betonie. Cieplarnia pozwala wykorzystać światło i ciepło pochodzące z promieniowania słonecznego, które wytwarzają odpowiedni mikroklimat do hodowli warzyw, owoców i ziół. Zanim jednak zaczniesz uprawę własnego warzywniaka, zadbaj o odpowiednio użyźnioną glebę. Najlepiej uprawiać warzywa w pojemnikach lub na grządkach, co ułatwia szybką wymianę ziemi w razie jej wyjałowienia. Istotny jest też wybór systemów:
- wentylacji – w utrzymaniu odpowiedniej cyrkulacji powietrza pomogą automaty okienne – specjalne mechanizmy, które przy przekroczeniu optymalnej temperatury automatycznie otwierają okna dachowe,
- zraszania – rekomendujemy systemy nawadniania kropelkowe,
- cieniujących – kurtyn montowanych na zewnętrznej stronie dachu z poliwęglanu. Polecamy produkty marki Svensson, które w razie potrzeby pozwalają obniżyć temperaturę panującą w szklarni.
Jakie warzywa wybrać do uprawy w szklarni ogrodowej?
Pod szkłem możesz hodować nowalijki: przeróżne odmiany sałat, rzodkiewkę, szczypiorek czy szpinak. Świetnym rozwiązaniem są pomidory i ogórki, a także papryka, bakłażan czy cukinia. Sprawdź, jakie warzywa wybrać do uprawy w szklarni domowej i ciesz się ich smakiem przez cały rok.
Pomidory i ogórki prosto ze szklarni
Polecamy szklarnie ogrodowe duże i małe, w sam raz na uprawę pomidorów. Warzywa te przejawiają wprawdzie wysoką zdolność adaptacji, jednak i tak muszą mieć odpowiednie warunki klimatyczne. W nieogrzewanych cieplarniach możesz je sadzić już w kwietniu, a w ogrzewanych już pod koniec zimy.
We własnej szklarni z powodzeniem możesz hodować też ogórki. Warto uprawiać je z rozsady. Rośliny są bardzo wrażliwe na przymrozki. Wymagają regularnego nawadniania i dobrego nasłonecznienia. Polecamy systemy nawadniania kropelkowego, które zapewnią optymalne nawilżenie upraw.
Papryka i cukinia – ciepłolubne warzywa
Paprykę w Polsce uprawia się tylko w szklarniach. Potrzebuje bowiem dużo wody, lubi słońce i ciepło. Warzywo pobudza apetyt i trawienie, ma dużo witaminy C oraz żelaza. Optymalny jej wzrost zapewniają temperatury w przedziale 21-30 stopni Celsjusza. Sadzonki wysadza się pod koniec marca lub w kwietniu.
W domowej szklarni ogrodowej posadź też cukinię. To warzywo często niedoceniane, które ma dużo wartości odżywczych. Najważniejsze w jego uprawie jest dobre światło oraz odpowiednia temperatura. Te wymogi spełnia z pewnością konstrukcja z dachem z poliwęglanu i ścianami wykonanymi z odpornego szkła hartowanego. Rozsada cukinii musi być robiona w doniczkach lub specjalnych pojemnikach.
Różnorodne odmiany sałat
Sałata rozwija się bardzo szybko. W zależności od okresu wysiewu i odmiany cały proces trwa od 5 do 7 tygodni, od posadzenia do zbioru. Sałata głowiasta jest idealną rośliną na pierwszą uprawę w szklarni ogrodowej. Z reguły nasiona wysiewa się najpierw na rozsadę pod szkło. Najlepszymi odmianami do uprawy w są także sałaty:
- masłowa,
- liściowa,
- rzymska,
- łodygowa.
Szklarnia z poliwęglanu, czyli jakość na lata
Już zdecydowałeś, jaką konstrukcję wybrać? Szklarnia z poliwęglanu jest doskonałym rozwiązaniem! To produkt na lata, który spełni wszystkie Twoje oczekiwania. Zapewni roślinom optymalne warunki do wzrostu i chroni je przed negatywnym wpływem czynników atmosferycznych.
Polecamy szklarnię z serii Euro-Micro. To konstrukcja z:
- profili aluminiowych skrzynkowych,
- wypełnieniem z poliwęglanu na dachu,
- ścianami ze szkła hartowanego termicznie,
- gumowymi uszczelkami przy szybach – montowanymi na zewnątrz. Dzięki temu konstrukcja jest odporna na deszcz i wytrzymała na silne podmuchy wiatru.
Zapoznaj się z naszymi realizacjami i wybierz najlepsze rozwiązanie dla siebie.
Szklarnia domowa – świeże warzywa z Twojego ogrodu
Własna szklarnia przyczynia się do zdrowego i ekologicznego stylu życia. Doskonale wiesz, co trafia na Twój talerz. Samodzielnie wyhodowane warzywa smakują dużo lepiej niż te ze sklepu czy straganu. Z Greenhouse Service możesz to mieć na wyciągnięcie ręki. Nasi specjaliści pomogą Ci w wyborze optymalnej konstrukcji z dodatkiem z poliwęglanu, która posłuży Ci wiele lat. Zapraszamy.